Om Oss
Den Skandinaviska Wakfs Ursprung/Uppkomst
I mitten av 1980-talet ökade antal muslimer i Sverige och Danmark som en följd av en stor migration från flera muslimska länder. Med tiden växte behovet av religiös, social och kulturell omsorg. Under denna period arbetade grundaren Sheikh Ahmad Abu Laban – må Allah förbarma sig över honom – med att förbereda muslimer i olika danska städer och även i södra Sverige genom undervisning, da’wah (islamisk upplysning) och fostran. Han grundade idén om vikten av att ha självständiga Wakf-institutioner som utmärker sig i sitt arbetssätt för att betjäna muslimer, sprida islam och positivt interagera med de skandinaviska och europeiska samhällena.
Det första steget för den skandinaviska Wakf togs i mitten av 1990-talet, efter att grupper med uppriktig vilja, gemensam förståelse och medvetenhet om påverkan på islamiska organisationer samt de utmaningar som muslimer och det islamiska arbetet i Europa står inför hade formats.
Grundandet och starten av Skandinaviska Wakf i Sverige:
I staden Malmö i södra Sverige lades grunden till Skandinaviska Wakf år 2012, och verksamheten startade officiellt år 2017. Malmö kännetecknas av sin mångfald av nationaliteter och i staden samt dess närområde bor cirka 100 000 muslimer. Wakf ii Malmö räknas idag som en av de största islamiska institutionerna i Norden.
Vilka är vi? (Wakfs uppdrag)
Skandinaviska Wakf är en svensk muslimsk institution som arbetar för att stödja familjen och samarbeta med den för att stärka dess identitet och existens. Wakf bidrar starkt med samhällsuppbyggande insatser, i syfte att främja samhällelig interaktion och öka förståelsen för islam – genom ett institutionellt arbete baserat på frivillighet, öppenhet och transparens.
Wakfs fokusområden: Familjen och samhällsengagemang
- Familjen: Wakf kallas ofta för “Familjens hus”, vilket uttrycker och präglar dess huvudmål och aktiviteter som omfattar hela familjen. Wakf är en social, pedagogisk, religiös och kulturell plats – inte begränsad till en traditionell moské utan en andlig fristad för familjen.
- Samhällsengagemang: Wakf är en svensk organisation och en del av det svenska samhället. Den verkar för att bidra till samhällets stabilitet och utveckling och att främja förståelsen för islam genom positiv och civiliserad interaktion.
Wakfs värderingar:
- Öppenhet: För att främja kännedom, kontakt och brobyggande relationer – inom ramarna för waqfens principer.
- Transparens: Att agera med tydlighet och öppenhet i alla relationer, internt och externt.
- Oberoende: Waqfen är en självständig svensk islamisk institution, utan koppling till något land och fri i sina beslut och arbetsmetoder.
- Måttfullhet ( wasatiyya ): Att följa de åsikter som det råder konsensus kring bland lärda, och välja det lättaste i frågor där det finns olika uppfattningar – inom ramen för Ahl al-Sunna wa al-Jama‘a.
Wakfs arbetspolicy och arbetsstil:
- Övervinna hinder och negativ påverkan: Wakf har en unik arbetsmodell som överskrider partipolitiska, etniska och sekteristiska gränser, vilket gör att den fungerar som en samlande plattform. Den anpassar sitt arbete till europeisk och skandinavisk kontext både i da’wah och i institutionell organisation.
- Institutionellt arbete: Wakf strävar efter att etablera ett systematiskt arbete baserat på korrekta föreställningar och en professionell kultur.
- Frivillighet: Frivilligt arbete är grunden för Wakfs verksamhet, även om viss anställning sker utifrån behov och möjligheter.
- Rådgivning och vänlig behandling: Wakf arbetar med att rådslå kring muslimers angelägenheter och hitta de bästa sätten att tjäna deras intressen.
- Helhetssyn på familjen: Wakf har en inkluderande syn på familjens behov och riktar sina aktiviteter till alla medlemmar – män, kvinnor, barn, ungdomar och äldre – på ett balanserat sätt.
- Utveckling: Wakf uppmuntrar kreativa individer med ambitioner för ständig förbättring. Sedan 1990-talet har man lyckats forma en kärngrupp med gemensam förståelse och stark vilja, som har tagit ansvar för da’wah-arbetet på frivillig basis.
Finansiellt oberoende (självförsörjande): Wakf strävar efter att finansiera sin verksamhet genom medlemsavgifter, frivilliga bidrag, investeringar samt allmosor, donationer och gåvor – förutsatt att de är ovillkorade.